RUTICA IN GRB
RUTICA:

Črna podlaga z zeleno in rdečo obrobo. Črna podlaga rutke, kakor tudi ime stega, spominja na žalovanje za našim pobudnikom skavtstva Luko Javernikom. Zelena obroba je simbol gozdov Pohorja, ki jih ima naš steg na dosegu roke, rdeča obroba pa je simbol ljubezni in življenja.

GRB:

Grb stega je sestavljen iz dveh delov. Prvi predstavlja napis, ki opisuje ime našega stega - Slovenska Bistrica 1 - LUKEC. Drugi del grba pa predstavlja slika drevesa. To drevo je smreka, katere največ raste na nam bližnjem Pohorju. Ta smreka pa ima na sebi skavtski klobuk in rutico, kar nas skavte iz
Slovenske Bistrice še bolj poistoveti z gozdom oz. naravo.

NAŠITEK:

Našitek stega Slovenska Bistrica - 1, katerega našijemo na desni rokav pod moder našitek imena našega stega, ima podobno strukturo kot grb. Našitek ima črno podlago ter zeleno-rdečo obrobo, kar predstavlja barve rutice stega. Nad smreko je postavljena letnica 1991, ki predstavlja leto ustanovitve  skavtov v Slovenski Bistrici. Napis LUKEC nas opominja na ime stega, ter našega pobudnika skavtstva. Prav tako kot na grbu, imamo na našitku našo pohorsko smreko, le da na našitku nosi skavtsko rutico v barvah našega stega.